Ecografia soldului la nou-nascuti si sugari si displazia de sold

Ecografia de sold poate fi utilizata in primele 6 luni, dar trebuie efectuata cat mai devreme, ideal in prima saptamana de viata. Este o metoda neiradianta (utilizeaza ultrasunete care nu au niciun efect nociv asupra copilului), nedureroasa si care nu presupune o pregatire speciala. In multe dintre tarile din Vest, protocolul de rutina pentru nou-nascuti si sugari include obligatoriu ecografia de sold. Aceasta este cea mai buna metoda de a preveni displaziile de sold cu complacatii ulterioare, mai ales ca acestea sunt, de multe ori fara simptome: pe copil nu il doare, nu plange.

Cauze si factori de risc pentru displazia de sold
Luxatia congenitala de sold nu are o cauza bine determinata. Cunoscuta si sub denumirea de displazie de dezvoltare a soldului, boala afecteaza dezvoltarea normala a articulatiei. La un nou-nascut, displazia apare atunci cand capul osului coapsei (femurul) nu se pozitioneaza corect la nivelul cavitatii osului iliac sau altfel zis iese din articulatia sa cu bazinul. Este o anomalie caracterizata printr-o pozitie anormala a capului femural in articulatia soldului. In loc sa fie bine fixat in articulatie, capul femural se misca anormal sau poate chiar sa iasa din articulatie, situatie in care vorbim despre luxatia soldului (complicatie a displaziei de dezvoltare a soldului netratata sau incorect tratata).

Netratata, displazia de sold a sugarului se poate solda cu durere, tulburari ale mersului, inegalitate a membrelor in perioada de copil sau adult.

Factori de risc pentru displazia de şold:

– copiii născuţi din sarcini cu oligohidramnios sau prezentaţie pelvină;

– statistic, sunt mai des afectate fetele (de patru ori mai frecvent decât băieţii)

– copiii care au fraţi sau părinţi care au suferit de displazie de şold

– copiii cu greutate mare la naştere (peste 4000g), în special dacă mama se află la prima sarcină.

– copiii cu torticolisul congenital sau piciorul strâmb congenital

În concluzie, ecografia de șold, realizată în primele 6 săptămâni de viață, este metoda de screening care și-a demonstrat eficiența în multe state europene. Realizată corect și la timp, această investigație permite diagnosticarea timpurie a displaziei de dezvoltare a șoldului, afecțiune pentru care tratamentul incipient este foarte important.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Popotam.ro
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart